جعل چیست؟

جعل در لغت به معنای ساختن، گردانیدن و خلق کردن است. تزویر به معنای دروغ پردازی و گول زدن است. در قانون ما تعریفی برای جعل ارائه نشده است، بلکه تنها به مصادیقی از آن پرداخته است. ماده 523 قانون مجازات اسلامی مقرر می­‌دارد: «جعل و تزویر عبارتند از ساختن نوشته یا سند یا ساختن […]
جعل

جعل در لغت به معنای ساختن، گردانیدن و خلق کردن است. تزویر به معنای دروغ پردازی و گول زدن است. در قانون ما تعریفی برای جعل ارائه نشده است، بلکه تنها به مصادیقی از آن پرداخته است.

ماده 523 قانون مجازات اسلامی مقرر می­‌دارد: «جعل و تزویر عبارتند از ساختن نوشته یا سند یا ساختن مُهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی، خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تأخیر تاریخ سند، نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته‌­ای به نوشته دیگر یا به کار بردن مُهر دیگری، بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب.»

انواع جعل در قانون مجازات اسلامی

در قانون مجازات اسلامی جعل به دو نوع مادی و مفادی (معنوی) تقسیم می­‌شود. جعل مادی، آن است که در ظاهر و صورت نوشته یا سند و غیره خدشه­‌ای وارد می­شود. مثل، موارد مذکور در ماده 523 قانون مجازات اسلامی .

مصادیق انواع جعل مادی

انواع جعل مادی:

  • جعل در اسناد و نوشته­ های رسمی؛
  • جعل در اسناد و نوشته­ های غیر رسمی؛
  • جعل امضا؛
  • جعل عنوان؛
  • جعل مدارک شناسایی شامل شناسنامه و کارت ملی، گذرنامه، گواهینامه، کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت، مدارک شناسایی صنفی، کارت شناسایی ادارات دولتی و…؛
  • جعل مدرک تحصیلی؛
  • جعل وصیت نامه؛
  • جعل احکام، امضا، مهر، فرمان یا دستخط مقامات دولتی؛
  • جعل مهر، تمبر، منگنه یا علامت یکی از شرکت­‌ها، موسسات، ادارات دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی، نهادهای عمومی غیردولتی و یا شرکت ها و تجارتخانه­‌های دولتی؛
  • جعل احکام دادگاه‌­ها یا اسناد یا حواله­ های صادره از خزانه دولتی و منگنه یا علامتی که برای تعیین عیار طلا یا نقره به کار می­رود؛
  • جعل اسکناس رایج داخلی یا خارجی یا اسناد بانکی یا اسناد و حواله­‌ها و اوراق بهادار؛
  • عکس برداری از اوراق و مدارک؛
  • جعل گواهی پزشکی؛
  • صدور گواهی خلاف واقع؛
  • شرکت در آزمون به جای دیگری یا شرکت دادن دیگری به جای خود.

جعل معنوی (مفادی)

جعل معنوی آن است که هیچ گونه خدشه‌­ای و ایرادی در ظاهر سند، نوشته و… وجود نداشته باشد و حقیقت در آنها تحریف شده و مطلب منتسب به دیگران به گونه دیگری در آنها منعکس می­شود. به عبارت دیگر، مرتکب هیچگونه خدشه­‌ای در اصل سند از لحاظ اینکه آن را به طور متقلبانه بسازد یا تغییر دهد ایجاد نمی­‌کند، بلکه مطالب منتسب به دیگران را به طور تحریف شده در سند یا نوشته وارد می­کند و جعل مفادی در حین تنظیم سند رخ می­‌دهد.

عناصر تشکیل دهنده جرم جعل

الف) عنصر قانونی

قانونگذار در مواد 524 تا 542 قانون مجازات اسلامی نسبت به جرم جعل، جرم انگاری کرده است.

ب) عنصر مادی

  • ویژگی مرتکب: در جرم جعل، ویژگی خاصی در مرتکب آن شرط نیست، بنابراین هرکسی می­تواند مرتکب این جرم شود، مگر در موارد خاص.
  • رفتار مجرمانه: برای تحقق جرم مادی، یعنی مصادیق محتلف ساختن و تغییردادن، تنها به شکل فعل مثبت، قابل تحقق می‌­باشد.
  • موضوع جرم: موضوع جعل باید سند یا نوشته و یا سایر چیزهای مذکور در قانون مثل، تمبر، منگنه، امضاء و مهر باشد.
  • وسیله: برای تحقق این جرم، ویژگی خاصی در وسیله شرط نیست.
  • نتیجه: حداقل ضرر بالقوه برای تحقق جرم جعل، ضروری است.

ج) عنصر معنوی

  1. علم (علم بر روی موضوع باید وجود داشته باشد.)
  2. سوء نیت
  3. انگیزه

برای تحقق عنصر روانی جرم جعل، از یک سو باید قصد ساختن یا تغییر دادن احراز شود، بنابراین کسی که در حال خواب طبیعی یا مصنوعی، جنون، مستی یا بی اختیاری این اعمال را انجام می­دهد، فاقد سوء نیت عام می­‌باشد.

با توجه به اینکه سوء نیت خاص به عنصر نتیجه باز می­گردد و نتیجه در جرم جعل اعم است از ضرر مادی یا معنوی، قصد ایراد هر نوع ضرر، اعم از مادی یا معنوی به عنوان سوء نیت خاص جرم جعل کفایت می­کند.

انگیزه، داعی(غرض) در مسولیت کیفری جاعل موثر نیست. به طور مثال اگر کسی که از دیگری طلبکار است به انگیزه مجبور کردن وی به پرداخت بدهی‌­اش یک حکم قضایی به نفع خود جعل و آن را به دیگری ارائه کند، تحقق جعل و استفاده از سند مجعول بعید به نظر نمی‌­رسد، زیرا در هر حال ورود ضرر به نظام اداری و قضایی در نتیجه این عمل محتمل بوده و وی با علم به این موضوع مرتکب جعل شده است.

نیت مجرمانه باید در لحظه ارتکاب جرم وجود داشته باشد، تا شرط تقارن عنصر مادی با عنصر روانی محقق گردد.

جعل در اسناد سجلی

قانون تخلفات جرایم و مجازات‌­های مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه (۱۳۷۰ مجمع تشخیص مصلحت نظام)

ماده 10 مقرر می­دارد: «هر کس در شناسنامه یا اسناد سجلی خود یا دیگری هرگونه خدشه (از قبیل خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن و یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن….) وارد کند به پرداخت جزای نقدی از 100/000 ریال تا 500/000 ریال محکوم خواهد شد، در صورتی که اقدامات مذکور به قصد متقلبانه انجام یافته باشد، مرتکب به مجازات جعل در اسناد رسمی به کیفیت مقرر در قوانین جزایی محکوم می­شود و در صورت تکرار، دادگاه موظف به تعیین حداکثر مجازات می­‌باشد.»

مطابق ماده ۱۳ قانون فوق الذکر: «هر کس اقدام به چاپ غیر مجاز اوراق و اسناد سجلی و یا ساخت یا تهیه غیر مجاز مهرهای سجلی و یا سرقت آن نماید به حبس از دو سال تا پنج سال و جزای نقدی از 2/000/000 ریال تا 2/000/000 محکوم می­‌شود و در صورت تکرار به اشد هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»

ماده 14 بیان می­دارد: «هرکس اوراق چاپی مذکور در ماده فوق با علم و آگاهی استفاده نماید به حبس از یک سال تا سه سال و به پرداخت جزای نقدی از 50/000 ریال تا 1/000/000 ریال محکوم می­‌شود.»

صرف اینکه شخصی مثلاً یک شاعر یا سیاستمدار اسم مستعاری را برای خود برگزیده و اشعار، نوشته­‌ها و اوراق مالی خود را به آن نام نوشته و یا امضا کند، باعث ارتکاب جرم جعل از سوی او نمی‌­گردد. هرزمان شخصی که سند، نوشته، امضا یا چیز دیگر به نام او ساخته می­‌شود، مرده باشد، جرم جعل قابل تحقق خواهد بود.

ضرر در جرم جعل لزوماً ضرر مادی نیست، بلکه ضرر معنوی نیز کفایت می‌کند، اگر ضرر وارده به این شکل باشد که فرد با این کار خود بخواهد آثار جرم دیگری را پاک کند، جرم جعل، با وجود سایر شرایط محقق خواهد شد.

از این رو، اگر کسی به قصد مخفی داشتن اختلاس که قبلاً مرتکب شده است، از دفاتر دولتی با تغییر ارقام تحریف کند، عمل جعل محقق است، اگر چه از تحریف منظوری جز محو آثار اختلاس نداشته باشد و به این کیفیت بزه او متعدد محسوب و مستحق مجازات اختلاس و جعل است. همانطور که دیوان عالی کشور اظهار داشته است: «تغییر دادن ارقام و اعداد در دفاتر و نه چک‌­ها، ولو آن که به قصد محو کردن آثار جرم اختلاس باشد، مشمول عنوان جعل بوده و قابل مجازات است.»

به موجب ماده ۲ قانون جعل در اسناد سجلی، اشخاص زیر به حبس از ۹۱ روز تا یک سال و یا به پرداخت جزای نقدی از 200/000 تا 1/000/000 ریال و یا به هر دو مجازات محکوم می­‌شوند:

  1. اشخاصی که در اعلام ولادت یا وفات یا هویت بر خلاف واقع اظهار می­‌نماید؛
  2. اشخاصی که عالماً عامداً پس از رسیدن به سن ۱۸ سال تمام از شناسنامه مکرر استفاده نموده یا به دریافت شناسنامه مکرر برای خود یا مولی علیه و یا به دریافت شناسنامه موهوم مبادرت کنند و یا از شناسنامه دیگر خواه صاحب آن زنده یا مرده باشد، به نام هویت خود استفاده کند. اشخاصی که شناسنامه خود را در اختیار استفاده کنندگان فوق قرار دهنده به همان مجازات محکوم می­شوند؛
  3. ماما یا پزشکی که در مورد ولادت یا وفات گواهی خلاف واقع صادر کند؛
  4. افرادی که در مورد ولادت یا وفات، شهادت دروغ بدهند و شهادت آنان در تنظیم دفتر ثبت کل وقایع ولادت و یا وفات مؤثر واقع شود. تبصره: (در کلیه موارد فوق در صورت تکرار به حداکثر مجازات محکوم می­‌شوند.)

مطابق ماده ۱۹ قانون تشکیل شرکت پست جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۶۶: «هرکس تمبر یا پاکت و کارت پستی یا علامت نقش تمبر یا به طور کلی هرگونه اوراق و علایمی که چاپ و فروش آن در انحصار دولت و شرکت است را جعل کند یا مورد استفاده قرار دهد یا داخل کشور نماید جاعل اوراق و اسناد بهادار دولتی محسوب می­شود و علاوه بر جبران خسارت وارده با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به ده برابر قیمت تمبر و اوراق بهادار محکوم خواهد شد.»

مطابق ماده ۲۰ همان قانون که مقرر می‌­دارد: «هر کس که تمبر یا سایر اوراق بهادار پستی باطل شده را مجدداً استعمال کند يا سبب استعمال مجدد آن گردد، علاوه بر جبران خسارت وارده جریمه‌­ای معادل ده برابر قیمت تمبر و اوراق بهادار را باید بپردازد.»

قانون منع خرید و فروش کوپن­‌های کالاهای اساسی مصوب 1367 بیان می­دارد: «هرکس به جعل و یا چاپ غیر قانونی کوپن اقدام کند یا در مدارک و صورتجلسات امحاء و تحویل و تحول دخل و تصرف نماید، علاوه بر استرداد وجوه حاصل از این عمل به زندان از ۱ تا ۵ سال و به شلاق از ۱۰ تا ۷۴ ضربه محکوم می­‌شوند. کارمندان ادارات مربوطه، انفصال از ۱ تا ۱۰ سال هم دارند.»

هیات عمومی دیوان عالی کشور در یکی از آراء خود جعل چک­ه‌ای تضمین شده را در حکم جعل اسکناس محسوب کرده است.

جعل گذرنامه یا جواز اقامت یا جواز عبور

ماده ۶ قانون اصلاح ورود و اقامت اتباع خارجه در ایران، مصوب ۱۳۶۷ مقرر می­دارد: «برای جعل گذرنامه یا جواز اقامت یا جواز عبور و نیز استفاده از آنها یا تحصیل آنها برای دیگری و استفاده از گذرنامه یا اوراق هویت دیگری مجازات یک تا سه سال حبس یا جزای نقدی از 500/000 ریال تا 3/000/000 ریال را پیش بینی کرده است؛ مگر آن که جرایم مذکور مشمول قوانینی گردند از مجازات سخت تری برخوردار هستند.»

ارتکاب جعل برای فرار از خدمت وظیفه عمومی

ماده ۶۰ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب سال ۱۳۶۳ اصلاحی (1368/9/8) عمل کسانی را که به وسیله اعمالی چون جعل شناسنامه، مهر، امضا، کارت پایان خدمت یا کارت معافیت و استفاده از شناسنامه دیگران یا گواهی خلاف واقع و نظایر آنها موجبات معافیت خود یا دیگران را از خدمت وظیفه عمومی فراهم سازند، مستوجب حبس از یک تا پنج سال و در صورتی که عمل جعل، تأثیری در وضعیت مشمول نداشته باشند، مستوجب سه ماه تا سه سال حبس و یک تا ده سال انفصال دانسته است. بدین صورت به نظر می­رسد که در حالت اول، باید عمداً معافیت به فرد مورد نظر اعطا شده باشد، اما در حالت دوم، صرف جعل چیزهای مورد اشاره هر چند که منتج به نتیجه منظور نظر نیز نگردد کفایت می‌­کند.»

به موجب تبصره ماده ۶۱ قانون فوق الذكر: «هرگاه به موجب قوانین جاری، اعمال ارتکابی مذکور در دو ماده ۶۰ و ۶۱ عناوین دیگری داشته باشد، در این صورت به کیفر اشد همان عناوین محکوم می­شوند.» بدین صورت به نظر می­رسد که جعل گواهی پزشکی از این پس مشمول ماده مؤخر التصويب يعنى ماده ۵۳۸ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ و نه مواد ۶۰ و ۶۱ فوق الاشعار خواهد بود.

در مورد فراری دادن از خدمت نظام وظیفه ماده 79 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح بیان می­‌دارد: «هر نظامی که موجبات معافیت یا اعزام مشمولی را به خدمت وظیفه عمومی برخلاف مقررات فراهم سازد و یا سبب شود، نام کسی که مشمول قانون خدمت وظیفه عمومی است، در فهرست مشمولان ذکر نگردد و یا شخصاً یا به واسطه دیگری اقدام به صدور گواهی یا تصدیق نامه، خلاف واقع در امور نظام وظیفه یا غیر آن نماید، چنانچه اعمال مذکور به موجب قوانین دیگر مستلزم مجازات شدیدتری نباشد، به حبس از یک تا پنج سال و یا 60/000/000 ریال تا 250/000/000 ریال جزای نقدی محکوم می­‌شود.»

تبصره1: هرکس با علم و اطلاع، از اوراق و تصدیق‌نامه‌های خلاف واقع مذکور در‌این ماده استفاده نماید و یا امتیازاتی کسب کند به حبس از شش ماه تا سه سال و یا 30/000/000 تا 150/000/000 ریال جزای نقدی محکوم و‌ در هرصورت امتیاز مکتسبه لغو می‌گردد.

تبصره2: مرتکبان جرائم مذکور، چنانچه برای انجام اعمال فوق، مرتکب جرم ‌ارتشاء نیز شده باشند، به مجازات آن جرم نیز محکوم می‌گردند.

جعل رایانه­‌ای

به موجب ماده ۶  قانون جرایم رایانه‌­ای: «هر کس به طور غیر مجاز، مرتکب اعمال زیر شود، جاعل محسوب و به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از 20/000/000 ریال تا 100/000/000 ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد:

الف) تغییر یا ایجاد داده­‌های قابل استناد یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده به آنها؛

ب) تغییر داده‌­ها یا علائم موجود در کارت­‌های حافظه یا قابل پردازش در سامانه­‌های رایانه‌­ای یا مخابراتی یا تراشه‌­ها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده‌­ها یا علائم به آنها.»

مطابق ماده 7 قانون جرایم رایانه­‌ای: «هر کس با علم به مجعول بودن داده‌­ها یا کارت­‌ها یا تراشه­‌ها از آنها استفاده کند، به مجازات مندرج در ماده فوق محکوم خواهد شد.»

مدارک لازم برای طرح دعوای جعل

برای اینکه دادسرا برای شروع رسیدگی مجاب گردد و شکوائیه را به قاضی جهت رسیدگی و تحقیقات ارجاع دهد، لازم است که:

1- اصل مدرک و سند جعلی ارائه شود تا در خصوص آن کارشناسی لازم با دستور مناسب بازپرس انجام شود؛

2- اطلاعات لازم در خصوص هویت مرتکب جعل و آدرس و مشخصات وی را به دادسرا اعلام کند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خدمات مرتبط

پروژه های مرتبط