طلاق توافقی

طلاق در لغت به معنی پاره کردن، جدایی و گشودن گرهی است و همچنین به معنای ترک کردن و رها کردن از قید نکاح است. طلاق را اغلب راه حل رایج و قانونی عدم سازش زن و شوهر، فروریختن ساختار زندگی خانوادگی و قطع پیوند زناشویی تعریف کرده اند. یكی از نهادهای حقوق خانواده و […]
طلاق توافقی

طلاق در لغت به معنی پاره کردن، جدایی و گشودن گرهی است و همچنین به معنای ترک کردن و رها کردن از قید نکاح است. طلاق را اغلب راه حل رایج و قانونی عدم سازش زن و شوهر، فروریختن ساختار زندگی خانوادگی و قطع پیوند زناشویی تعریف کرده اند. یكی از نهادهای حقوق خانواده و قانون حمایت از خانواده، نهاد طلاق توافقی است. بر اساس این نهاد، زن و مرد توافق خود را برای انحلال عقد نكاح و همچنین سازش در رابطه با مسائل مالی و حضانت فرزندان به دادگاه خانواده اعلام کرده و با تحصيل گواهی عدم امكان سازش، اساس جدایی یكدیگر را فراهم می‌­کنند.

طلاق توافقی چیست؟

طلاق توافقی مجموعه‌­ای است از طلاق به عنوان ایقاعی تشریفاتی که به موجب آن زوج به اذن یا حکم دادگاه، زوجه را که در قید زوجیت او می­‌باشد، رها می­‌کند. در متون قانونی، طلاق توافقی تعریف نشده است. در قانون طلاقی داریم به نام خلع؛ در طلاق خلع زن به سبب كراهتی كه از مرد دارد باید مالی كمتر، معادل یا بیشتر از مهریه خود را به مرد بدهد، تا او را راضی به طلاق كند. در طلاق توافقی زن و مرد توافق می‌كنند از یكدیگر جدا شوند و این توافق در حكم دادگاه ثبت می‌شود و ضمانت اجرای قانونی پیدا می‌كند.

به موجب ماده 1146 قانون مدنی: «طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد، طلاق می‌گیرد اعم از اینکه مال‌ مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد». دو عنصر مهم در خلع وجود دارد: اول، تنفر و کراهتی که زن از مرد دارد به نحوی باشد که استمرار زندگی را برای او و یا هر دو مشکل ساخته و منجر به سرپیچی، معصیت و بی­‌توجهی به تکالیف شرعی، قانونی، احساسات و عواطف انسانی شود. دوم، بخشیدن مالی توسط زن به مرد تا او را از قید زوجیت رها سازد به گونه ای که در زمان عده حق رجوع نداشته باشد.

شارع شرایطی را برای جدایی و طلاق، علی رغم بیان کراهت بسیار، به دلیل ایجاد عدم سازش و حد و نفرت در زوجین در دوران زندگی و امکان دشوار تر شدن زندگی مشترک و ایجاد عسر و حرج برای زوجین تشریع نموده است و قانونگذار نیز موجباتی از حیث حفظ نظم عمومی بر قواعد شرعی آن افزوده است. حکم اولیه و ابتدایی این است که اختیار طلاق در دست مرد است. ماده 1133 قانون مدنی مقرر می­دارد: «مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید». البته در مواردی خاص به زن اجازه داده شده تا با مراجعه به حاکم، تقاضای طلاق نماید. در اغلب اوقات نیز تفاهم و توافق طرفین، مبنای طلاق قرار می­‌گیرد.

توافق زوجین بدین معناست که اراده زوجه همچون اراده‌­ی زوج به همان اندازه در طلاق اثرگذار باشد و به بیان دیگر می‌­توان گفت طلاق، فسخ یک قرار دائمی است که این قرارداد فی­ما بین زوجین بوده است. همچنین طلاق ایقاعی در اختیار زوج است، اما زوج می­تواند برای اجرای طلاق با زوجه سازش کند و زوجه با بذل قسمتی از حقوق مالی خود (مهریه، جهیزیه، نفقه) یا مال دیگری زوج را متقاعد به اجرای صیغه طلاق نماید. با توجه به اینکه هر نهادی در عالم حقوق بر اساس اراده و قصد طرفین انجام می‌­گیرد و آنچه از اراده طرفین برآید در عالم حقوق محقق می­شود، بایستی اراده زوجین را به هنگام طلاق توافقی مورد توجه قرار دهیم. در این نوع طلاق که می­تواند از نوع خلع یا مبارات باشد، طرفین، توافق خود را در رابطه با مسائل مالی (مهریه، جهیزیه نفقه ایام عده، نفقه معوقه) و نیز حضانت فرزندان یا ملاقات آنان به محضر دادگاه، تقدیم می­‌کنند تا دادگاه گواهی عدم سازش صادر کند.

شرط لازم برای تحقق طلاق

  • ایقاع بودن طلاق و اینکه تنها با قصد و اراده‌­ی یک نفر که در اینجا مرد یا نماینده قانونی او است، تحقق می­‌یابد؛
  • طلاق تشریفات دارد و باید با صیغه­‌ی طلاق در حضور حداقل دو نفر مرد عادل جاری شود؛
  • اراده‌­ی شوهر، واقع کننده طلاق است و در مواردی مانند طلاق همسر غائب، دادگاه به نمایندگی از طرف زوج طلاق را جاری می­کند؛
  • طلاق با حکم دادگاه واقع می­‌شود. این اذن دادگاه با عنوان گواهی عدم امکان سازش در قانون ذکر شده است؛
  • فقط انحلال نکاح دائم نیاز به جاری شدن صیغه­‌ی طلاق دارد؛ زیرا انحلال نکاح منقطع با بذل مدت از طرف شوهر یا با اتمام مدت انجام می­شود.

قانون حمایت خانواده سال 1391 اجرای گواهی عدم امکان سازش که بر اساس توافق زوجین صادر شده است را به رضایت زوج به اجرای آن منوط کرده است. بدین معنا که با وجود توافق در صدور حکم طلاق، باز هم این زوج است که باید به امر طلاق مبادرت کند و این به علت ایقاعی بودن اصل طلاق است.

نفقه و مهریه زوجه در طلاق توافقی

در طلاق توافقی تمام موارد بر اساس توافق طرفین در مسائل مالی زوجه، حضانت فرزندان و… می­‌باشد و اگر در زمان عده برای زوجه نفقه در نظر گرفته شده باشد، او مستحق نفقه است و در غیر این صورت، طبق قانون، زوجه در زمان عده طلاق باین حق نفقه ندارد و طلاق توافقی نیز باین بوده و در زمان عده، زن نفقه ندارد.

به موجب ماده 1109 قانون مدنی: «نفقه مطلقه رجعیه در زمان عده بر عهده شوهر است، مگر اینکه طلاق در حال نشوز واقع شده باشد؛ لیکن اگر عده از جهت فسخ نکاح‌ یا طلاق بائن باشد، زن حق نفقه ندارد مگر در صورت حمل از شوهر خود، که در این صورت تا زمان وضع حمل، حق نفقه خواهد داشت».

برخلاف تصور عموم در طلاق توافقی زن ملزم به بخشیدن مهریه خود نمی‌­باشد، بلکه تمام امور به توافق زوجین میرسد.

طلاق توافقی در دوران نامزدی

به موجب ماده 1035 قانون مدنی: «وعده ازدواج، ایجاد علقه زوجیت نمی‌‌کند، اگرچه تمام یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر گردیده، پرداخته شده ‌باشد. بنابراین، هر یک از زن و مرد، مادام که عقد نکاح جاری نشده، می‌‌تواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمی‌تواند به هیچ وجه او را مجبور به ازدواج کرده یا از جهت صرف امتناع از وصلت مطالبه خسارتی نماید».

طبق قانون مدنی، نامزدی، نکاح نیست و رابطه زوجیت را به دنبال ندارد. بر همین اساس اگر طرفین در دوران نامزدی با یکدیگر توافق کنند که نامزدی را بر هم زنند این توافق در قالب طلاق توافقی نمی‌باشد و طلاق مختص عقد نکاح دائم می‌­باشد.

مراحل طلاق توافقی

  1. برای طلاق توافقی بدون حضور وکیل، بایستی در سامانه تصمیم، ثبت نام نموده و پس از آن چند جلسه مشاوره قبل از طلاق را بگذرانید. در صورت تاکید زوجین بر طلاق، گواهی عدم انصراف از طلاق از مرکز مشاوره و غربالگری گرفته می شود، که به استناد آن دادخواست طلاق توافقی در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت می شود. در صورت انتخاب این روش حتی با داشتن وکیل و یا وکالت در طلاق نیز، زوجین متقاضی، ملزم به شرکت در جلسه مشاوره هستند. مگر اینکه در شرایط خاصی مرکز غربالگری گواهی عدم انصراف را بدون مشاوره صادر نماید، مثل موردی که زوجین هر دو یا یکی از آنها خارج از کشور باشد.
  2. برای تنظیم دادخواست، زوجین باید با تهیه کپی از تمام صفحات شناسنامه و تمام صفحات عقد نامه به همراه اصل شناسنامه و عقد‌نامه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی رجوع کرده و دادخواست خود را ثبت نمایند. طرفین بایستی همه موارد و مسائل (مانند حضانت فرزند و امور مالی) را معین نمایند.
  3. دادگاه خانواده به موارد توافق رسیدگی نموده و سعی در ایجاد صلح و سازش بین زوجین می­کند. در صورتی که سازش محقق نشود، دادگاه مبادرت به صدور گواهی عدم امکان سازش می­‌کند.
  4. پس از صدورگواهی عدم سازش، زوجه مکلف است با مراجعه به آزمایشگاه گواهی عدم بارداری را اخذ کند و به دفترخانه مجری صیغه طلاق تحویل دهد.

گواهی عدم امکان سازش

همانطور که از نام آن بر می آید، گواهی عدم امکان سازش به معنای تایید عدم توافق و سازش است. این گواهی مواقعی صادر می‌­شود که دادگاه، ایجاد توافق و آشتی بین زوجین را ناممکن می­‌داند و به آنها اجازه طلاق میدهد.

گواهی عدم امکان سازش در موارد زیر صادر می شود:

  1. درخواست طلاق از طرف مرد: علت این امر، آن است که مطابق قانون کشور ما، مرد هر زمان که بخواهد می‌­تواند همسرش را طلاق دهد. البته طلاق از طرف مرد مستلزم رعایت تشریفاتی از جمله دریافت گواهی عدم سازش از دادگاه است.
  2. طلاق توافقی: در این نوع طلاق نیز از آنجایی که هر دو طرف، موافق به جدایی هستند، می‌­توانند با دریافت گواهی عدم امکان سازش اقدام به ثبت طلاق خود کنند.

به موجب ماده 25 قانون حمایت خانواده: «درصورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند، دادگاه باید موضوع را به مرکز مشاوره خانواده ارجاع دهد. در این موارد طرفین می‌توانند تقاضای طلاق توافقی را از ابتداء در مراکز مذکور مطرح کنند. در صورت عدم انصراف متقاضی از طلاق، مرکز مشاوره خانواده موضوع را با مشخص کردن موارد توافق جهت اتخاذ تصمیم نهائی به دادگاه منعکس می‌کند».

مراجعه به مشاوره

هر زمانی که زن یا شوهر احساس کنند که در زندگی مشترک رضایتمندی لازم را از یکدیگر ندارند و دچار مشکل شده‌­اند، بهترین تصمیم مراجعه به مشاوره است.

سوالی که مطرح می­شود این است که زوجین چه زمانی باید به مشاوره مراجعه کنند؟

  • وقتی زوجین دائماً درباره‌ مسائل مربوط به طلاق فکر می‌کنند؛
  • زمانی که نمی‌توانند در رابطه با مسائل زندگی خود به تفاهم برسند؛
  • هنگامی که با بروز کوچیک ترین مشکلی، دوام زندگی مشترک کمتر می­شود.

تعداد جلسات مشاوره خانواده در طلاق توافقی: طبق شیوه نامه مراکز مشاوره خانواده، جلسات مشاوره برای طلاق توافقی حداقل چهار جلسه در یک­ ماه است، که این جلسات بنا به تشخیص مرکز مشاوره و شرایط خاص زوجین می­تواند به یک جلسه کاهش یابد. پس از طی جلسات مشاوره، در صورتی که زوجین همچنان خواهان جدایی و متارکه باشند، گواهی عدم انصراف از طلاق از سوی مرکز غربالگری صادر می­شود.

طلاق توافقی زن باردار

ماده ۱۱۴۰ قانون مدنی مقرر می­دارد: «طلاق زن در مدت عادت زنانگی یا در حال نفاس صحیح نیست، مگر اینکه زن حامل باشد یا طلاق قبل از نزدیکی با زن واقع شود یا شوهر، غایب باشد، به طوری که اطلاع از عادت زنانگی بودن زن، نتواند حاصل کند».

و همچنین ماده ۱۱۵۳ قانون مدنی اشعار می­دارد: «عده طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضای آن در مورد زن حامله تا وضع حمل است».

طلاق توافقی در دوران نامزدی

به موجب ماده ۱۰۳۵ قانون مدنی: «وعده ازدواج ایجاد علقه زوجیت نمی‌‌کند، اگرچه تمام یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر گردیده پرداخته شده ‌باشد؛ بنابراین هر یک از زن و مرد مادام که عقد نکاح جاری نشده می‌‌تواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمی‌تواند به هیچ وجه او را مجبور به ازدواج کرده یا از جهت صرف امتناع از وصلت مطالبه خسارتی نماید.»

بر اساس قانون مدنی، نامزدی نکاح نیست و رابطه زوجیت را به دنبال ندارد، از این رو اگر طرفین در دوران نامزدی با یکدیگر توافق کنند که نامزدی را بر هم بزنند این توافق به عنوان  طلاق توافقی شناخته نمی­‌شود و طلاق ویژه عقد نکاح دائم می­‌باشد.

تعریف نامزدی در عرف متفاوت از تعریف آن در قانون مدنی است، در عرف دختر و پسری که با یکدیگر عقد ازدواج منعقد ­کنند و صیغه نکاح بین آنها جاری ­شود تا زمانی که آنها مراسم ازدواج نگیرند و در خانه‌­ی مشترکی زندگی نکنند، به این عمل، نامزدی گفته می‌­شود، ولی در حقیقت دختر و پسری که بین آنها عقد ازدواج دائم منعقد شده باشد از منظر قانون زن و شوهر به حساب می‌­آیند و چنانچه بخواهند با توافق از یکدیگر جدا شوند باید در قالب طلاق توافقی اقدام کنند.

بنابراین از منظر قانون مدنی نامزدی به مرحله‌­ی پیش از ازدواج گفته می­شود که تا آن زمان عقد ازدواج بین طرفین جاری نشده است.

رجوع در طلاق توافقی

در رجعی یا بائن بودن طلاق توافقی نیز، اراده زوجین موثر است. اگر طلاق در قالب بذل و به صورت خلع یا در چارچوب مقررات به عنوان مبارات محقق شود، مادامی که زن به عوض رجوع نکرده باشد، بائن است و تمامی احکام طلاق بائن بر آن حاکم است. به همین سبب، اگر زن و مرد متفقاً مبادرت به تقدیم دادخواست طلاق نمایند، دادگاه با حصول شرایط مبارات، گواهی عدم امکان سازش را به نحو مبارات تنظیم می­‌کند و اگر خواهان زن باشد و مرد با قبول فدیه با وی توافق کرده باشد، دادگاه با نظر به خلع، این گواهی را صادر می کند که در هر دو مورد، طلاق بائن است.

مدارک لازم طلاق توافقی

  • اصل عقدنامه یا رونوشت آن؛
  • اصل شناسنامه مرد؛
  • اصل شناسنامه زن؛
  • کپی کارت ملی زن و مرد؛
  • وکالت نامه محضری طلاق (چنانچه حق طلاق با زن باشد)؛
  • توافق نامه مبتنی بر توافقات زوجین در رابطه با مسائل مالی، حضانت و …؛
  • گواهی عدم بارداری زوجه (دریافت این گواهی نامه باید از پزشکی قانونی و مراکز پزشکی مجاز صورت گیرد)؛
  • گواهی بکارت از پزشکی قانونی (برای طلاق توافقی در دوران عقد و نامزدی)؛
  • نظر واحد مشاوره در دادگاه خانواده.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خدمات مرتبط

پروژه های مرتبط