رابطه نامشروع

رابطه نامشروع چیست؟ نامشروع در لغت به معنی غیر قانونی و خلاف شرع است. مطابق ماده ۶۳۷  قانون مجازات اسلامی، روابطی فیزیکی که به مواقعه (رابطه جنسی) ختم نشود، روابط نامشروع نامیده می‌­شوند. هنگامی که اشخاص، خارج از چارچوب شرعی و قانونی با یکدیگر در ارتباط هستند و بین آنها علقه زوجیت برقرار نباشد، رابطه […]
رابطه نامشروع

رابطه نامشروع چیست؟

نامشروع در لغت به معنی غیر قانونی و خلاف شرع است. مطابق ماده ۶۳۷  قانون مجازات اسلامی، روابطی فیزیکی که به مواقعه (رابطه جنسی) ختم نشود، روابط نامشروع نامیده می‌­شوند. هنگامی که اشخاص، خارج از چارچوب شرعی و قانونی با یکدیگر در ارتباط هستند و بین آنها علقه زوجیت برقرار نباشد، رابطه نامشروع شکل می­‌گیرد.

علقه زوجیت یعنی با خواندن صیغه محرمیت زن و مرد به عقد نکاح یکدیگر درآیند.

انواع رابطه نامشروع

1- رابطه نامشروع دون زنا: به روابط فیزیکی گفته می­شود که به مواقعه (رابطه جنسی) ختم نشود.

2- رابطه نامشروع زنا: روابطی که میان دختر و پسر نامحرم به وجود می­‌آید و منجر به روابط جنسی می­‌شود.

زنا در قانون مجازات اسلامی شامل هرنوع رابطه جنسی طبیعی و غیر طبیعی است که استثنائاتی نیز دارد:

1- دبوبه معنای پشت است، بنابراین برای تحقیق، جماع حتماً نباید در قبل باشد؛

2- وطی به شبه یعنی زن و مردی که به گمان وجود رابطه مشروع با یکدیگر نزدیکی کنند، حال آنکه در واقع چنین رابطه‌­ای وجود نداشته باشد؛

3- برای تحقق زنا باید یکی از طرفین، مرد و دیگری زن باشد و نزدیکی با خنثی از تعریف زنا خارج می­‌گردد.

زنای محصنه یعنی، زن یا مردی که با وجود داشتن همسر و امکان برقراری رابطه جنسی با او در هر زمان، مرتکب زنا با دیگری شود.

زنای غیرمحصنه به این معنا است که زن یا مردی که همسر ندارد یا همسرش بنا به دلایلی مثل بیماری، امکان برقراری رابطه جنسی با او را ندارد، مرتکب زنا با دیگری شود.

برقراری رابطه جنسی بدون رضایت طرف مقابل، زنای به عنف (تجاوز) محسوب می‌­شود. اگر زنای به عنف در ارتباط با دختر باکره رخ دهد، مجازات مرتکب علاوه بر اعدام، پرداخت مهرالمثل یا ارش­البکاره است.

مطابق ماده 225 قانون مجازات اسلامی: مجازات تعیین شده برای زنای محصنه یا محصن، عبارت است از: «حد زنا برای زانی محصن و زانیه محصنه، رجم است.

درصورت عدم امکان اجرای رجم، با پیشنهاد دادگاه صادرکننده، حکم قطعی و موافقت رییس قوه قضاییه، چنانچه جرم با بینه ثابت شده باشد، موجب اعدام زانی محصن و زانیه محصنه است و در غیر این صورت، موجب صد ضربه شلاق برای هر یک می باشد.»

تفاوت زنا با رابطه نامشروع

زنا یک جرم حدی است و در آن زن و مرد نامحرم با یکدیگر از مهبل یا مقعد نزدیکی و دخول دارند، اما در رابطه نامشروع، دخول صورت نمی­‌گیرد، فقط آنچه که در رابطه بین زن و مرد رخ می­‌دهد، شرعی و قانونی نیست.

رضایت طرفین در رابطه نامشروع

برقراری رابطه مشروع یا نامشروع، جزء اعمالی است که با وجود دو طرف محقق می­‌شود، بنابراین اگر در عمل مزاجعه یا تقبیل یک طرف با اکراه مجبور به این کار شده باشد، عمل مزبور رابطه نامشروع محسوب نمی­شود، بلکه عمل منافی عفت است که از یک طرف محقق می­‌شود.

نکته‌­ای که در اینجا قابل ذکر است، این است که شخص اکراه شده، می­تواند به دفاع مشروع از خود پرداخته و اگر این دفاع برابر مقررات شرعی و قانونی صورت گیرد و منجر به قتل متجاوز شود، مسئولیتی متوجه مدافع نخواهد بود؛ یعنی قصاص در حق او جاری نمی­‌شود و باید دیه بپردازد و نسبت به اموال تلف شده مسئولیتی ندارد، اگر شخص دیگری هم به دفاع از مجنی­‌علیه بپردازد و مرتکب قتل یا اعمال دیگری شود، مسئولیتی ندارد، اما اگر مردی همسر خود را در حال رابطه نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا با مرد اجنبی ببیند، نمی­تواند از مزایای ماده ۶۳۰ قانون مجازات اسلامی بهره بگیرد، به موجب ماده 630 قانون مجازات اسلامی تعزیرات: «هرگاه مردی همسر خود را در حال زنا با مرد اجنبی مشاهده کند و علم به تمکین زن داشته باشد، می­‌تواند در همان حال آنان را به قتل‌ برساند و در صورتی که زن مکره باشد فقط مرد را می­‌تواند به قتل برساند. حکم ضرب و جرح در این مورد نیز مانند قتل است.»

زنا با محارم

زنا با محارم بدین معنا است که مرد زناکار با زنی که وارد رابطه نامشروع می­‌شود، نسبت فامیلی داشته باشد، بدین معنا که آن زن، جزو محارم نسبی وی باشد و ازدواج کردن مرد با آن زن حرام باشد، به طور مثال: مادر، دختر، خواهر، دختر خواهر، دختر برادر، خاله و عمه. حکم سنگینی بر این زنا در نظر گرفته شده است.

به موجب ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی، حد زنا در موارد زیر اعدام است:

الف) زنا با محارم نسبی؛

ب) زنا با زن پدر که موجب اعدام زانی است؛

پ) زنای مرد غیر مسلمان با زن مسلمان که موجب اعدام زانی است؛

ت) زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی که موجب اعدام زانی است.

تبصره ۱- مجازات زانیه در بندهای (ب) و (پ) حسب مورد، تابع سایر احکام مربوط به زنا است.

تبصره ۲- هرگاه کسی با زنی که راضی به زنای با او نباشد، در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند، رفتار او در حکم زنای به عنف است. در زنا از طریق اغفال و فریب دادن دختر نابالغ یا از طریق ربایش، تهدید و یا ترساندن زن، اگرچه موجب تسلیم شدن او شود نیز حکم فوق جاری است.

مجازات روابط نامشروع

رابطه نامشروع یک جرم تعزیزی می­باشد و مجازات آن نیز در بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، بیان شده است و قانونگذار برای این جرم 99 ضربه شلاق در نظر گرفته است و اگر یکی از طرفین رابطه، مکَره باشد مجازات نمی­شود و فقط اکراه کننده مجازات می‌­شود.

رابطه نامشروع غیر قابل گذشت است و حتی در صورتی که شاکی خصوصی رضایت دهد، مجازات فرد مرتکب از بین نم‌ی­رود.

راه های اثبات جرم روابط نامشروع

1-وجود شاهد

2-فیلم و عکس

3- ارتباط در فضای مجازی

4- اقرار متهم

به جرائم منافی عفت به طور مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی می­‌شود. منظور از جرائم منافی عفت، جرائم جنسی حدی، همچنین جرائم رابطه نامشروع تعزیری مانند تقبیل و مضاجعه است.

دادگاه صالح برای رابطه نامشروع

برای رسیدگی به زنا و لواط، دادگاه کیفری یک صالح به رسیدگی است.

رسیدگی به سایر روابط نامشروع نظیر: تفخیذ (رابطه دو مرد در حدی کمتر از لواط)، قوادی (واسطه‌­گری در جرم نامشروع)، مساحقه (رابطه دو زن با یکدیگر) و همجنس‌­گرایی، دادگاه کیفری دو صالح به رسیدگی است.

مراحل شکایت رابطه نامشروع

اقامه دعوی رابطه نامشروع می‌­تواند به صورت حقوقی و یا به صورت کیفری انجام شود. به صورت حقوقی از طریق دادگاه خانواده یا به صورت کیفری از طریق دادسرا صورت می­‌گیرد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خدمات مرتبط

پروژه های مرتبط