سهم الارث جنین: در حقوق هنگامی که از ارث صحبت میشود، منظور انتقال مالکیت داراییهای فرد بعد از وفات او به وراث میباشد. به کسی که ارث میبرد وارث و به کسی که فوت کرده مورث گفته میشود و به دارایی متوفی در زمان فوت او ترکه میگویند.
سایر افرادی که زندهاند از حقوق مدنی و اهلیت تمتع برخوردار هستند و به تبع آن ارث هم میبرند. اما در رابطه با جنین، از آنجایی که هنوز متولد نشده و تبدیل به یک انسان کامل نشده است، امکان دارد این فرض مطرح گردد که جنین ارث نمیبرد.
مطابق مادهی 957 قانون مدنی، به شرط اینکه جنین زنده به دنیا بیاید از حقوق مدنی برخوردار میگردد. بنابراین جنین هم دارای شخصیت میباشد و حقوقی دارد که مهم ترین آنها عبارتند از: حق حیات ،حق ارث بردن و… .
برای این که فردی بتواند ارث ببرد میبایست در زمان مرگ متوفی وجود داشته باشد. قانون ما، در صورتی برای جنین حقوق در نظر میگیرد که زنده متولد شود. یکی از حقوقی که به جنین تعلیق میگیرد، حق ارث بردن است. حقوقدانان میگویند جنینی که متولد شود، حتی اگر یک جیغ بزند و همان لحظه بمیرد، برای اینکه ارث ببرد کافی است.
پس جنین در صورتی ارث میبرد که نطفهاش در زمان فوت مورث منعقد شده باشد و زنده متولد شود، حتی اگر بلافاصله بعد از تولد بمیرد.
شرایط ارث بردن جنین
بنابراین همانگونه که گفته شد، برای اینکه جنین ارث ببرد، باید شرایطی وجود داشته باشد و مجموع این شرایط موجب ارث بردن جنین میشود.
- انعقاد نطفه جنین در هنگام فوت متوفی
مطابق این شرط، بایستی در زمان فوت متوفی، حتماً نطفه جنین بسته شده باشد و اگر نطفهی جنین بعد از فوت مورث منعقد گردد، دیگر جنین ارث نمیبرد و در این صورت از ارث محروم میشود.
در تلقیح مصنوعی نیز چنانچه نطفهی پدر که در زمان حیات وی گرفته شده است تا هنگام وفاتش نگهداری گردد و بعد از فوت او به همسرش تلقیح گردد، به سبب آنکه پس از فوت پدر، نطفه منعقد گردیده، جنین از ارث محروم خواهد شد. زمان منعقد شدن نطفه چنانچه مدت زیادی از آن نگذشته باشد را میتوان از طریق آزمایشهای پزشکی قانونی، متوجه شد.
- زنده به دنیا آمدن جنین
حیات جنین پس از تولدش حتی در یک لحظه، برای ارث بردن او کفایت میکند، حتی اگر بعد از تولد بمیرد یا توانایی زنده ماندن را نداشته باشد، مانند جنینی که ریه یا کبد ناقص دارد، که پس از مدت زمان کوتاهی فوت خواهد کرد که در این حالت ارث به او تعلق میگیرد و سهم الارثش به وراث او میرسد. بنابراین طبق این شرط در صورتی که جنین مرده به دنیا بیاید، از ارث محروم خواهد گردید.
لازم به ذکر است حالتی وجود دارد که در آن ممکن است حیات جنینی تا لحظهی تولد قطعی باشد اما در حیات بعد از تولد، تردید وجود داشته باشد که در این حالت آن جنین ارثی نخواهد برد. و چنانچه نوزاد در اثنای تولد بمیرد، یعنی به عنوان مثال بعد از خروج سر، گردن، سینه و دستها و قبل از خروج شکم و پاها بمیرد، ارث نمیبرد؛ چرا که تنها هنگامی میتوان گفت جنین، زنده متولد شده است که بعد از خروج تمام اعضای بدن، زنده باشد.
چگونگی تقسیم ارث جنین
در رابطه با تقسیم ارث جنین ماده ی 878 قانون مدنی بیان میکند: «هرگاه در حین موت مورث، جنینی باشد که قابل وراثت است و مانع ارث تمام یا برخی از وراث دیگر می شود، تقسیم ارث صورت نمی گیرد تا حال وی مشخص شود و چنانچه مانع از ارث هیچ یک از وراث نباشد و آن ها قصد داشته باشند ترکه را تقسیم نمایند باید برای حمله حصه ای که مساوی حصه 2 پسر از همان طبقه باشد کنار بگذارند و حصه هر کدام از وراث مراعا است تا حال حمل مشخص شود.»
پس طبق حکم ماده ی 878 قانون مدنی، جهت حفظ سهم الارث جنین و ضایع نشدن حقوقش، 2 حالت ممکن است: یا جنین مانع ارث بردن دیگران میگردد یا مانع نمیگردد.
هنگامی که جنین مانع ارث بردن دیگران است: در صورتی که جنینی که قابلیت وراثت دارد، یعنی 2 شرط گفته شده را دارد، مانع ارث بردن همه یا برخی از خویشاوندان خود گردد، تقسیم ارث انجام نمیگیرد تا جنین به دنیا آید. به عنوان نمونه، اگر متوفی یک خواهر و یک برادر داشته باشد، اموال او تا هنگامی که وضعیت جنین از لحاظ زنده متولد شدن یا نشدن معلوم نشود میان خواهر و برادر متوفی تقسیم نخواهد شد.
حالتی که جنین مانع ارث بردن دیگران نمیشود: در صورتی که جنین مانع ارث بردن هیچ یک از خویشاوندان متوفی نباشد و آنان قصد داشته باشند قبل از تولد جنین، ترکه را میان خود تقسیم کنند، باید برای جنین سهمی به اندازه ی سهم 2 پسر کنار بگذارند و بقیه را میان وراث تقسیم کنند تا وضعیت جنین معلوم گردد. چنانچه جنین، مرده به دنیا آید سهم کنار گذاشته شده برای وی نیز میان وراث تقسیم خواهد گردید.
ارث جنین متولد از زنا
مطابق مادهی 884 قانون مدنی، فرزند متولد شده از زنا از والدین و اقوام خود ارث نمیبرد. پس نوزاد متولد از زنا ملحق به زانی نمیباشد. ولی چنانچه حرمت رابطهای که نوزاد نتیجهی آن میباشد نسبت به یکی از والدین ثابت گردد، اما نسبت به دیگری به واسطه اکراه یا شبهه زنا ثابت نباشد، نوزاد از جانب او و اقوامش ارث خواهد برد.
مقصود از شبهه این است که زن و مرد یا یکی از آنان با تصور اینکه رابطه مشروع است با هم رابطه جنسی برقرار کنند، در حالی که در حقیقت آن رابطه مشروع نباشد.
اداره کردن سهم الارث جنین
ولی یا وصی منصوب از سوی پدر و جد پدری وظیفهی اداره کردن سهم الارث جنین را خواهد داشت. در صورتی که جنین، ولی یا وصی نداشته باشد، دادگاه برای اداره سهم الارث وی یک نفر را به عنوان امین تعیین میکند. البته بر اساس مادهی 120 قانون امور حسبی، سمت امینی که برای حفظ اموال جنین تعیین شده است بعد از تولد نوزاد زایل می شود. پس چناچه جنین زنده به دنیا بیاید با توجه به زوال سمت امین معین شده، اگر پدر و جد پدری داشته باشد، آنان عهده دار اداره اموال وی خواهند بود و اگر نداشته باشد برای نوزاد، نصب قیم میشود.
درخواست نصب قیم از سمت دادستان و یا اداره امور سرپرستی شهرستان به دادگاه خانواده تقدیم میگردد و قیم منصوب با حکم دادگاه و با اجازه و نظارت دادستان، اموال نوزاد را نگهداری میکند. او همچنین وظیفه دارد گزارش کار خود را به دادسرا تقدیم کند.
نظرات کاربران