زمانی که حقوق اشخاص حقیقی و یا حقوقی توسط یک شخص حقیقی یا حقوقی دیگر پایمال میشود، شخص در این مواقع است که تلاش می کند به نوعی حق ضایع شده خود را بگیرد و طرف مقابل را وادار کند خسارتش را جبران کند.
در این نوع دعوی برخلاف شکایت کیفری جرمی وقوع نیفتاده و شخص مجازات نمیشود. تنها باید حق تضییع شده فرد متضرر را جبران نماید.
قانون از حقوق افراد در جامعه در مقابل یکدیگر حمایت کرده است و برای آنها این حق را در نظر گرفته که هر کسی توسط عمل دیگری حقش تضییع شود با مراجعه به دادگاه از حمایت قانون بهرهمند می شود.
انواع شکایت حقوقی
شکایت حقوقی مالی
شکایت حقوقی غیرمالی
اقامه دعوا یا طرح شکایت حقوقی با تقدیم دادخواست به عمل می آید. دادگاه در صورتی که دادخواست تقدیم شده باشد، به دعاوی مدنی یا حقوقی رسیدگی می نماید.
طرفین دعاوی حقوقی، خواهان و خوانده می باشند. خواهان شخصی است که،دعوای حقوقی را در دادگاه مطرح می کند(در واقع خواهان دعوا را اقامه می کند).
خوانده دعوا کسی است که، در دادگاه حقوقی علیه او شکایتی شده است و او باید پاسخگو در مقام دفاع باشد و از این جهت که وی دعوا را اقامه نکرده است بلکه به دعوا فراخوانده شده و به نوعی احضار شده به او خوانده می گویند.
رای دادگاه ممکن است در مواردی به نفع خواهان و به ضرر خوانده باشد یا بالعکس. در واقع هیچ تضمینی در طرح شکایات حقوقی وجود ندارد که رای دادگاه به نفع کدام یک از طرفین باشد.
دادخواست حقوقی
دادخواست حقوقی یکی از اوراق قضایی است که به وسلیه آن خواهان یک دعوای حقوقی، شکایت خود را ثبت و به دادگاه صالح برای رسیدگی ارسال می نماید.
مرجع صالح به رسیدگی شکایت حقوقی
شکایت حقوقی ، در محاکم حقوقی طرح می شوند. اقامه دعاوی حقوقی در صلاحیت دادگاه های حقوقی است که با توجه به نوعی پرونده در دادگاه های خاص مورد بررسی قرار می گیرند.
مراجع رسیدگی کننده به شکایات حقوقی و کیفری با هم تفاوت دارند و یکسان نیستند. دادگاه های حقوقی در ایران بر اساس نوع و موضوع شکایت از هم تفکیک شده اند و شکایتی باید در مرجع صالح به آن رسیدگی شود.
نحوه تنظیم دادخواست شکایت حقوقی
طرح دعاوی حقوقی از طریق دادخواست صورت می گیرد و باید با رعایت تشریفات قانونی به مرجع صالح تقدیم شود.
خواهان باید تمام ادله و مدارکی که ادعای او را به اثبات برساند، به دادگاه صالح تقدیم نماید.
مراحل شکایت حقوقی
- در ابتدا شخصی که می خواهد از دیگری شکایت کند ،می تواند در سامانه ثنا ثبت نام کند که این ثبت نام به صورت کاملا الکترونیک و بدون مراجعه به محل خاصی توسط خود متقاضی انجام می شود.
- با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی شکایت ( دعوای ) حقوقی و یا شکایت کیفری خود را مطرح کنید تا در سامانه ثنا به ثبت برسد . البته ، شاکی می تواند مراحل شکایت در کلانتری را نیز دنبال کند(حضور کلانتری در مراحل شکایت حقوقی از آن جهت مهم است که ماموران کلانتری ممکن است وقوع جرم مشهودی مانند ضرب و جرح را ملاحظه کرده باشند ولی به طور کلی کلانتری ها صلاحیت رسیدگی به شکایت حقوقی و کیفری را ندارند).
- در مرحله بعد شکواییه یا دادخواست به مرجع صلاحیت دار اعم از حقوقی و کیفری ارسال می شود و پس از اینکه وقت رسیدگی تعیین شد ، طرفین می توانند اسناد و مدارک خود را ارائه دهند و در خصوص شکایت یا ادعای خود به دادگاه توضیح دهند و در خاتمه نیز حکم مقتضی صادر می شود .
نظرات کاربران