قصور پزشکی به معنی کوتاهی و اهمال و بی احتیاطی میباشد که پزشک در درمان و طبابت خود مرتکب شده است. هرگونه فعل مثبت یعنی کاری که پزشک انجام داده است، یا هرگونه ترک فعل یعنی کاری که پزشک انجام نداده است، چنانچه منجر به ورود آسیب به بیمار شود، از مصادیق و انواع قصور پزشکی خواهد بود.
قصور پزشکی نوعی جرم است که بنا به تبصره ۳ ماده ۲۹۵قانون مجازات اسلامی ایران در حکم جرم شبه عمد است.
انواع جرایم عمومی :
۱-جرم عمدی(با سونیت قصد فعلی و قصد جرم همراه است)که مجازاتش قصاص است.
۲-جرم غیر عمد یاشبه عمد(بدون مسئولیت)اما همراه با تقصیر(حرفه ای)است و قصد فعلی وجود دارد،اما قصد جرم ندارد که مجازات آن دیه است.
درخطای محض بدون سونیت و بدون تقصیر(نه قصد فعل و نه قصد جرم دارد)که مجازات آن دیه است.
تقصیر شامل:بی مبالاتی،بی احتیاطی،عدم مهارت،و رعایت نکردن مقررات دولتی می شود.
جرایم پزشکی شامل چه مواردی می شود؟
براساس قانون؛ جرایم پزشکی شامل اعمالی می شود که منجر به آسیب های جسمی، روحی و روانی به بیمار، نقص عضو و یا حتی فوت (قتل) وی گردد. رسیدگی به جرایم پزشکی برعهده دادسرای جرایم پزشکی می باشد که با بررسی پرونده پزشکی بیمار و احضار پزشک و تیم پزشکی وی به پرونده شکایت رسیدگی کرده و حکم صادر می کند.
قصور پزشک چگونه اثبات میشود؟
اثبات قصور پزشکی در پرونده کیفری توسط نظریات کمیسیون های پزشکی قانونی علاوه بر سایر ادله و شواهد و قرائن صورت میپذیرد.
اگر پزشکی به علت سهل انگاری یا عدم مهارت در جراحی منجر به مرگ بیماری گردد تکلیف دیه بیمار چه میشود؟؟
با توجه به ماده ۴۹۵ و ۴۹۶ قانون مجازات اگر پزشکی با قصور و کوتاهی در امر پزشکی خود باعث آسیب به بیمار شود دیه آن بیمار بر ذمه پزشک می باشد.
برای شکایت از پزشک، می توان به سازمان نظام پزشکی مراجعه کرد و به آنها گزارش داد ولی اگر علاوه بر شکایت به دنبال دیه نیز هستید باید از طریق دادسرای پزشکی با طرح شکایت دیه را مطالبه کنید. در بعضی شهرستانها دادسرای ویژه جرایم پزشکی وجود ندارد که در این صورت در دادسرای عمومی طرح شکایت انجام میگیرد. چون پزشک به عمد این قصور را انجام نداده پس مورد حبس منتفی است و فقط دیه برای زیاندیده محاسبه میگردد .
تخلفات پزشکی چندین مورد هستند: مثل:جذب بیمار از طریق تبلیغات گمراه کننده ، یا نداشتن امکانات پزشکی ضروری ، یا نداشتن مهارت و بی احتیاطی توسط پزشک .و…… پزشکان می توانند از بیمه مسئولیت پزشکی و حرفه ایی استفاده کنند و دیه بیمار را پرداخت نمایند .
امازمانی پزشک می تواند از این بیمه مسئولیت استفاده کند که :
قصورش غیر عمد باشد، در چهار چوب وظایف شغلی و صنفی خود با تخصص خود، کار پزشکی انجام داده باشد. در حین جراحی و … از مواد روانگردان و مواد مخدر و مشروبات الکلی استفاده نکرده باشد اگر بر خلاف این وظایف باشد بیمه هیچ تعهدی نخواهد داشت.در ضمن اگر پزشکی هر گونه عمل جراحی انجام دهد که باعث از بین رفتن زیبایی بیمار شود ،هیچ خسارتی را بیمه متعهد نمیباشد .
پرداخت دیه توسط دکتر
از منظر مسئولیت کیفری مطابق ماده 495 و 496 قانون مجازات اسلامی، هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام میدهد موجب مرگ یا صدمه بدنی شود،ملزم به پرداخت دیه صدمه وارد شده است.
در چه صورتی میتوان از پزشک شکایت کرد؟
معمولا پزشکان قبل از انجام عمل و معالجات، از بیمار رضایت یا برائت اخذ می کنند، اما این رضایت به معنای آن نیست که هر اتفاقی را شامل گردد. اگر پزشك در معالجاتی که انجام می دهد، موجب صدمه بدنی گردد ضامن دیه است؛ مگر اینکه اعمالش با موازین پزشکی و موازین فنی مطابقت داشته باشد. بنابراین ملاک اصلی در تعیین مسئولیت، قصور و کوتاهی پزشك است نه برگه رضایت نامه و یا برائت اخذ شده.
در صورتی که در اثر قصور یا عمد پزشک به بیمار آسیبی وارد شود، حسب مورد چنانچه عمدی یا غیرعمد باشد، طبق مقررات جنایات عمد و شبه عمدعمل خواهد شد، ضمن اینکه تخلف انتظامی نیز محسوب شود. در این صورت فرد متخلف علاوه بر تحمل کیفر و پرداخت خسارت، ممکن است پروانه اش بر اساس مقررات انتظامی برای دوره ای تعلیق یا در مواردی لغو و برای همیشه از اشتغال در این حرفه ممنوع می گردد.
نظرات کاربران