پروانه کسب، مجموزی است که شهرداری با احراز شرایط مشخص افراد و با توجه به درخواست آن ها صادر کرده و به فعالیت آن ها در کسب و کار مشخص، وجاهت قانونی می بخشد.
صنف و اتحادیه
هر شخص حقیقی یا حقوقی که در یکی از فعالیت های صنفی شامل تولید، تبدیل، خرید، فروش، توزیع خدمات و خدمات فنی سرمایه گذاری نماید و به عنوان پیشه ور صاحب حرفه و شغل آزاد، چه به شخصه چه با مباشرت دیگران محل کسبی دایر یا وسیله کسبی فراهم کند و همه یا بخشی از کالا، محصول یا خدمات خود را به صورت مستقیم با غیر مستقیم و کلی یا جزئی به مصرف کننده عرضه کند، به عنوان فرد صنفی شناخته می شود.
اتحادیه
مجموعه ای از افراد یک یا چند صنف که فعالیت یکسان و مشابهی دارند، اتحادیه را تشکیل می دهند.
شرایط و مدارک لازم برای تحصیل پروانه کسب
- داشتن تابعیت ایران و در رابطه با اتباع بیگانه، داشتن پروانه کار معتبر از وزارت کار و امور اجتماعی و پروانه اقامت معتبر از وزارت کشور؛
- ارائه مدارک اثبات کننده دال بر داشتن سابقه سکونت به مدت پنج سال برای متقاضیان شهر تهران (در سایر شهرها، کمیسیون های نظارت با توجه به تراکم جمعیت، تعداد واحدهای صنفی و اوضاع جغرافیایی آن شهر، این مدت را در صورت لزوم تغییر می دهند). رعایت سابقه سکونت برای متقاضیانی که از شهرهای بزرگ به شهرهای کوچک و یا همجوار شهرها مهاجرت می کنند، الزامی نیست.
- ارائه سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی (در شهرها و اماکنی که بر حسب عرف معمول نباشد، اجاره نامه عادی با طی مراحل قانونی، قابل قبول است).
- ارائه گواهی پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم.
- گواهی عدم سو پیشینه
- داشتن حداقل سواد خواندن و نوشتن (مگر اینکه سن متقاضی بیشتر از ۴۵ سال باشد).
- گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
- گواهی لازم مبنی بر تجاری بودن محل کسب یا رعایت ضوابط شهرداری محل
- برگ سلامت و بهداشت شخصی و محل کسب از وزارت بهداشت برای صفوفی که مشمول قانون مواد خوردنی،آشامیدنی، بهداشتی و آرایشی هستند.
- موافقت اداره اماکن نیروی انتظامی برای مشاغل خاص بر اساس آئین نامه مربوطه
- مدارک مورد نیاز دال بر داشتن صلاحیت فنی برای مشاغل فنی
- عکس جدید ۶ قطعه
- فتوکپی شناسنامه عکس دار و برگ
انواع پروانه کسب
پروانه های کسب به 2 گونه دائمی و موقت تقسیم بندی می گردند، که تعریف هر کدام از آن ها به شرح زیر است:
- پروانه کسب موقت:
پروانه کسب موقت اعتباری یکساله دارد و تنها یک بار صادر می شود. زمانی که اعتبار پروانه کسب موقت اتمام یابد، اتحادیه به مدت سی روز به دارنده مجوز کسب فرصت می دهد، تا برای اخذ پروانه کسب دائم اقدام کند. چنانچه شخص مورد نظر در زمان تعیین شده، اقدام به دریافت جواز کسب موقت نکند، جواز کسب او باطل می گردد.
- پروانه کسب دائم:
پروانه کسب دائم، اعتبار 5 ساله دارد. بعد از تمام شدن اعتبار این نوع از مجوز کسب، دارنده آن می بایست جهت تمدید اعتبار پروانه کسب خود اقدام کند، در غیر این صورت جواز کسب او باطل می شود.
خرید و فروش پروانه کسب
خرید و فروش پروانه کسب ممنوع می باشد، اما دارنده پروانه قادر است حقوقی ناشی از پروانه کسب خود را به شخص واجد شرایط دیگری انتقال دهد. در چنین حالتی، اتحادیه پس از بررسی های لازم، پروانه شخص را باطل و پروانه جدیدی برای شخص واجد شرایط صادر می نماید.
لازم به ذکر است که هر پروانه کسب فقط برای همان محل معرفی شده و شغل اعلام گردیده قابل استفاده است و با تغییر محل کسب یا نوع شغل، بایستی پروانه جدیدی را اخذ کرد.
تفاوت جواز کسب با پروانه کسب
به مجوزی که برای انجام یک فعالیت تولیدی به اشخاص حقیقی و حقوقی اختصاص پیدا می کند، جواز تاسیس گفته می شود. شرکتها و اشخاص حقیقی و حقوقی در صورتی میتوانند این جواز را کسب کنند که قصد تأسیس یک واحد تولیدی مثل کارخانه را داشته باشند.
نخستین اقدام جهت راه اندازی کارخانه یا واحد تولیدی، دریافت جواز می باشد. صاحبان این جواز میتوانند در یکی از شهرکهای صنعتی، کالاهای معین شده در جواز را تولید کنند.
در واقع، جواز کسب مجوزی است که به شما اجازه راه اندازی و شروع کسب و کاری را می دهد و در صورت آغاز فعالیت درآمدی که با مصرف کننده در ارتباط است و عدم اقدام به دریافت جواز کسب، با شخص از طرف مراجع ذیربط نظیر شهرداری و دیگر مراجع برخورد قانونی شده و جریمه و محل کسب و کار او پلمپ خواهد شد. جواز کسب با پروانه کسب تفاوتی ندارد و می توان آن ها را به جای یکدیگر مورد استفاده قرار دارد.
انواع جواز کسب
- تولیدی
- خدماتی
- توزیعی
- فنی
ثبت نام اینترنتی پروانه کسب
به موجب ماده 54 قانون نظام صنفی کشور: «هیأت عالی نظارت دارای دبیرخانه ای است که در وزارت صنعت، معدن و تجارت مستقر است. دبیرخانه، بازوی اجرایی هیأت عالی نظارت به شمار می آید و علاوه بر هماهنگ کردن امور، وظایف تهیه و تدوین مکتوبات مورد نیاز جهت تصویب هیأت و ارائه پیشنهاد را بر عهده دارد. تشکیلات اداری و امور مالی و نحوه اداره دبیرخانه به موجب آئین نامه ای خواهد بود که به تصویب وزیر صنعت، معدن و تجارت خواهد رسید.»
مطابق بند 14 آییننامه اجرایی تشکیلات اداری و امور مالی و نحوه اداره دبیرخانه هیات عالی نظارت، دبیرخانه هیات، علاوه بر وظایف مذکور، وظیفه دارد زیر ساخت های لازم جهت تاسیس انجمن های صنفی کارگران و کارفرمایان، صدور جواز کسب و ارتقاء کیفیت ارائه خدمات اداری به صورت مکانیزه را ایجاد کند.
این دبیرخانه، در راستای اعمال بند 14 آیین نامه، سایت ثبت نام اینترنتی جواز کسب به آدرس iranianasnaf.ir و به عنوان سایت جواز اینترنتی را راه اندازی کرده است. قسمت خدمات الکترونیکی سایت ایران اصناف، خدماتی نظیر هزینه اخذ جواز کسب، پرداخت وجوه الزامی اتحادیه اصناف، درخواست تغییر صاحب پروانه کسب، درخواست مجوز محصولات دخانی، درخواست جواز کسب المثنی، درخواست شعبه فروشگاه زنجیره ای و … را ارائه می دهد.
نظرات کاربران