تنظیم اظهارنامه قضایی

اظهارنامه قضایی چیست؟ اظهارنامه به نوشته‌ای گفته می­شود که بر اساس مقررات قانونی تنظیم می‌گردد و به صراحت ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی، از روش­های رسمی مطالبه‌ حق محسوب می­شود. به بیان دیگر، ارسال اظهارنامه قضایی مقدمه‌ای برای مطالبه‌ برخی حقوق است. متن ماده ۱۵۶​ قانون آیین دادرسی مدنی در رابطه با یک حق […]
اظهارنامه قضایی

اظهارنامه قضایی چیست؟

اظهارنامه به نوشته‌ای گفته می­شود که بر اساس مقررات قانونی تنظیم می‌گردد و به صراحت ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی، از روش­های رسمی مطالبه‌ حق محسوب می­شود. به بیان دیگر، ارسال اظهارنامه قضایی مقدمه‌ای برای مطالبه‌ برخی حقوق است.

متن ماده ۱۵۶​ قانون آیین دادرسی مدنی در رابطه با یک حق شخص، پیش از طرح یک دعوای حقوقی و تقدیم دادخواست سخن می­گوید. این حق قانونی، ارسال اظهارنامه الکترونیک قضایی بوده که بعد از تنظیم، با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، به مخاطب آن، ارسال می­شود. این ماده در این خصوص بیان می دارد: «هر کس می تواند قبل از تقدیم دادخواست، حق خود را به وسیله اظهار نامه از دیگری مطالبه نماید، مشروط بر این که موعد مطالبه رسیده باشد. به طور کلی هر کس حق دارد اظهاراتی که را که راجع به معاملات و تعهدات خود با دیگری است و بخواهد به طور رسمی به وی برساند، ضمن اظهارنامه به طرف ابلاغ نماید. اظهارنامه توسط اداره ثبت اسناد و املاک کشور یا دفاتر دادگاه‌ها ابلاغ می‌شود.»

  • تبصره: اداره ثبت اسناد و دفتر دادگاه‌ها می‌توانند از ابلاغ اظهارنامه­ هایی که حاوی مطالب خلاف اخلاق و خارج از نزاکت باشد، خودداری نمایند.

اظهارنامه قضایی، سندی عادی و وسیله رسمی مطالبه حق بوده که به طور رسمی به فرد دیگری ابلاغ می‌گردد. خواهان دعوی هنگامی می­تواند حقوق خود را از طریق اظهارنامه مطالبه نماید، كه زمان تاديه حق فرا رسيده باشد. البته، تنها در مورد مطالبات اظهارنامه، مورد استفاده قرار نمي­گيرد، بلكه هر­گونه تعهدي راجع به معاملات، تعهدات یا روابط دیگر خود با طرف مقابل را مي­توان توسط اظهارنامه قضایی به طرف متعهد اعلام نمود.

ارسال اظهارنامه همواره ضروري نمی­باشد، اما در برخی موارد، بایستی ارسال گردد و اقامه دعوا پس از اين عمل ميسر خواهد شد. البته شایان ذکر است که مطالبه حق فقط در صورت ارسال برگ اظهار‌نامه از جانب مراجع قضایی اثبات می­گردد.

در تفسیر متن ماده ۱۵۶​ قانون آیین دادرسی مدنی، می توان بیان داشت در مواردی که به موجب قرارداد شفاهی یا کتبی، طرف مقابل، تعهد یا پرداخت دینی را بر عهده دارد یا حقی را برای او ایجاد می­نماید. در صورتی که موعد ایفای تعهد، پرداخت دین یا ادای حق، فرا رسیده باشد، شخص ذی نفع می­تواند، پیش از ثبت هرگونه دادخواست حقوقی و طرح دعوا در محکمه، با ارسال اظهارنامه، ادای حق، ایفای تعهد یا پرداخت دین را از مخاطب خود، مطالبه کند.

همچنین در مواردی که شخصی می­خواهد پیش از ثبت دادخواست و طرح دعوای حقوقی، اظهارات و خواسته خود را به طور رسمی به دیگری، ابراز نماید و مدرکی دال بر اطلاع طرف مقابل از خواست خود، جمع آوری کند، می تواند از ثبت اظهارنامه الکترونیکی قضایی استفاده کند.

شیوه ارسال اظهارنامه قضایی

  • درگاه خدمات الکترونیک قضایی: در این حالت، فرد اظهارکننده، بعد از ورود به درگاه خدمات الکترونیک قضایی عدل ایران، اطلاعات اولیه را تکمیل کرده و بعد از ثبت اولیه و دریافت کد رهگیری برای ادامه فرایند به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه می­نماید.
  • دفاتر خدمات الکترونیک قضایی: در این حالت، فرد با همراه داشتن مدارک مورد نیاز به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و متصدی دفتر، بعد از وارد کردن اطلاعات اولیه، اظهارنامه را ثبت و کد رهگیری دریافت می‌کند. در هر دو حالت، متصدی دفتر بعد از وارد کردن کد رهگیری ارائه شده از طرف سامانه و احراز هویت شخص، هزینه مربوطه را به صورت الکترونیک از او دریافت می‌کند. سپس اظهارنامه ثبت شده را چاپ کرده و به تأیید شخص می­رساند و در پایان، رسیدی مبنی بر ثبت اظهارنامه در دفتر خدمات الکترونیک قضایی به متقاضی ارائه می‌نماید که کد رهگیری ثبت اظهارنامه برای پیگیری اظهارنامه در همین رسید درج می‌گردد.

مواردی که در اظهارنامه درج می‌شوند عبارتند از:

  • مشخصات و اقامتگاه اظهارکننده: اظهارکننده، مشخصات خود شامل نام، نام خانوادگی و نشانی را قید می­نماید؛
  • موضوع اظهارنامه: عنوان مطلبی که در متن اظهارنامه و قسمت خلاصه اظهارات شرح داده می‌شود؛
  • مشخصات و اقامتگاه مخاطب: نام، نام خانوادگی و نشانی مخاطب اظهارکننده ذکر می‌گردد؛
  • خلاصه اظهارات: آنچه مورد نظر اظهارکننده بوده و قصد دارد به طرف مقابل ابلاغ نماید، تشریح نموده و توضیح می‌دهد؛
  • خلاصه جواب: در این قسمت، دریافت‌کننده‌ی اظهارنامه به اظهارات فرستنده پاسخ می‌دهد.

شیوه تنظیم اظهارنامه

به برخی نکات در زمان تنظیم اظهارنامه می­بایست توجه داشت. اول اینکه هر مطلبی که در برگه اظهارنامه می­نویسیم، از آن رو که در نهایت ذیل آن را امضا خواهیم کرد، تحت شرایطی اقرار محسوب می‌گردد و امکان دارد طرف مقابل در دعوی از آن بر علیه ما استفاده کند.

دوم اینکه باید از تهدید مخاطب در اظهارنامه خودداری کنیم؛ زیرا ممکن است تهدید تحت شرایطی جرم باشد و طرف مقابل می تواند در دادگاه کیفری بر علیه ما طرح دعوا کند. البته می توانیم در انتهای اظهارنامه ذکر کنیم که در صورت عدم پاسخ به خواسته یا مطالبه، هر­گونه اقدام قانونی برای احقاق حقوق خود در دادگاه انجام خواهیم داد.

نکته سومی که در تنظیم اظهارنامه باید به آن توجه کنیم، این است که از نسبت دادن جرم به طرف مقابل یا نوشتن اکاذیب خودداری نماییم، زیرا امکان دارد تحت شرایطی به‌ عنوان مفتری یا کسی که اقدام به نشر اکاذیب کرده است از سوی طرف مقابل تحت تعقیب کیفری قرار بگیریم.

در تنظیم اظهارنامه از درج مطالب خارج از نزاکت و استفاده از الفاظ رکیک و عباراتی که می تواند افترا (نسبت دادن جرمی به دیگری) یا نشر اکاذیب تلقی گردد، خودداری کنید. رعایت نکردن این نکته می­تواند موجب عدم پذیرش یا عدم ارسال اظهارنامه ما از طرف مرجع ارسال کننده (دفاتر خدمات الکترونیک قضایی) گردد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خدمات مرتبط

پروژه های مرتبط