تعرض جنسی یک تجربه ی تقریبا رایج در میان در زندگی افراد، بخصوص زنان در تمامی کشورها است، که از سوی سازمان ملل آن را به عنوان یک مشکل حقوق بشری محسوب کردهاند، که شامل خشونت جسمی، عاطفی و جنسی میشود. به طور تقریبی از هر سه زن در دنیا، یک نفر در طول زندگی خود مورد تعرض و سوءاستفاده جنسی از طریق اجبار، حمله و… قرار گرفته است. عواقب و اثرات منفی و مضر تعرض جنسی تا سالها پس از حمله ادامه مییابد.
هرچند که امکان دارد هم زن و هم مرد مرتکب اعمال خشونتآمیز در محیط خانواده گردند، اما تحقیقات بیانگر این است که با زنان به میزان بیشتری بدرفتاری میشود و این آزار و خشونت با هدف کنترل و تسلط بر آنان صورت میگیرد. در اکثر جوامع امروزی، زنان در معرض خشونت مردان قرار میگیرند.
تعریف تعرض جنسی
تعرض جنسی یکی از اشکال خشونت میباشد که در جوامع گوناگون به شکلهای مختلفی مشاهده میشود. تعرض جنسی به هرگونه رفتار غیراجتماعی گفته میشود که از لمس کردن تا تجاوز را شامل میشود. توجه داشته باشید که تعرض جنسی عملی است که بدون رضایت شخص بر روی بدن وی انجام میگیرد.
در اکثر مواقع، افرادی که مورد تعرض قرار میگیرند، در مورد آن سخنی نگفته و شکایت نمیکنند. عوامل گوناگونی نظیر دلایل فرهنگی، قانونی و اجتماعی در این مسئله تاثیرگذارند.
تجربهی مورد تعرض جنسی قرار گرفتن، می تواند منجر به وارد شدن ضربات شدید روانی بر قربانی شود؛ زیرا در هنگام وقوع فاجعه، همهی مکانیسمهای دفاعی فرد، مختل و حتی فلج میشود. این حادثهی تلخ موجب میشود که فرد دنیای اطراف خود را ناامن ببیند. از عوارض دیگر آن میتوان به دیدن خوابهای پریشان تا مدتها، عدم توانایی لازم برای انجام کارهای روزمره، احساس آلوده بودن، احساس گناه، گریز از اجتماع و به طور کلی اختلال در زندگی روزمره اشاره کرد. این مسئله که قربانیان نتوانستهاند از خود در برابر حادثه تعرض دفاع کنند نیز ممکن است موجب احساس خشم و نفرت شدید در آنها شود.
خشونت جنسی، احساس استقلال، کنترل و تسلط بر بدن را مختل میکند. مرزهای بدن نقض میشوند، روزنهها تحریک میشوند، نمیتوان از محرکهای حسی آزاردهنده رهایی یافت، عملکردهای زبانی و حرکتی توسط مهاجم کنترل میشود و اغلب سیستم عصبی بدن، پاسخهایی مانند تهوع، استفراغ، دفه ادرار و مدفوع و بیهوشی میدهد.
اثرات فیزیکی تعرض جنسی
قربانیان تعرض جنسی امکان دارد که موارد زیادی از اثرات فیزیکی شامل موارد زیر را تجربه کنند:
- سلامت روانی ضعیف
- آسیبهای فیزیکی
- رفتارهای زیانآور برای سلامتی(مانند مصرف الکل و مواد مخدر، رفتارهای پرخطر جنسی و…)
- شکایتهای بدنی
- بارداری ناخواسته
- بیماریهای جنسی انتقال یافته
- اختلالات جنسی زنانه
سلامتی روانی زنانی که مورد تعرض جنسی قرار گرفتهاند، تحت تاثیر این رویداد و تجربهی منفی آنان قرار گرفته و ممکن است با اختلال پس از ضربه، افسردگی، اضطراب، اختلالات وحشت/نفرت، اختلالات اشتها، اختلالات عملکرد جنسی، عزت نفس پایین و… مواجه شوند.
دلایل سکوت زنان قربانی تجاوز جنسی
زنانی که پس از مورد تجاوز قرار گرفتن سکوت میکنند، معمولاً به دلیل تنوعی از افسانههای تجاوز دچار تشدید خودسرزنشگری شدهاند. افسانههای تعرض، نگرشها و باورهایی هستند که به طور کلی اشتباه بوده، اما به صورت گسترده استفاده میشوند و در خدمت انکار تجاوز به عنف به موجب بیاهمیت دانستن آن میباشند. برخی از انواع این افسانهها عبارتند از:
- ظاهر فیزیکی زنان موجب تجاوز به آنها گردیده است؛
- شریک آنان نمیتواند مرتکب تجاوز شده باشد؛
- زن نه نگفته یا از نظر فیزیکی مقاومت نکردهاست.
تفاوت بین آزار جنسي و تجاوز جنسي چیست؟
آزار جنسی شامل رفتار، حرف های زشت، نظر کردن و به اصطلاح هیزی کردن و لمس اعضای بدن بچه یا قربانی است، اما تجاوز جنسی آخرین مرحله میباشد که از طريق اعمال جنسی و براي ابراز قدرت و خشم انجام میشود. تشخیص تجاوز جنسی بر عهده پزشک قانونی بوده که برخی اوقات به دلیل فراوانی علایم ایجاد شده نظیر پارگی و خون مردگی، تشخیص آن بسیار راحت و بعضی اوقات به دلیل نبود علامت مثبت تقریبا غیرممکن است.
انواع تجاوز جنسی
انواع گوناگونی از تجاوز وجود دارد که معمولاً با توجه به وضعیتی که در آن اتفاق می افتد، جنسیت یا ویژگی قربان و یا جنسیت و خصوصیت متهم دسته بندی ميشود که عبارتند از: تجاوز توسط فرد آشنا، تجاوز دست جمعی، تجاوز زناشویی یا تجاوز زوجی، تجاوز به محارم، سوءاستفاده جنسی از بچه ها، تجاوز در زندان و تجاوز جنگي، اما به این موارد محدود نمی گردد.
مجازات آزار جنسی
بر اساس بند ت ماده 224 قانون مجازات اسلامی وجود عنف در تجاوز جنسی، یکی از مواردی بوده که موجب تشدید کیفر زنا تا حد اعدام میشود . چنانچه یکی از طرفین راضی به برقراری رابطه جنسی نباشد و دیگری او را وادار به ارتکاب این عمل کند، این خصوصیت برای شخص مکره از کیفیات مشدده به شمار میرود. به همین جهت، تجاوز جنسی در فقه و به تبع آن در قوانین کیفری ایران با تشدید مجازات همراه گردیدهاست. در واقع عدم رضایت قربانی، آمیزش جنسی را به تجاوز جنسی تبدیل میکند.
در تبصره 2 ماده 224 بیان گردیده است: «هر گاه فردی با زنی که راضی به زنا با وی نباشد، در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند، رفتار او در حکم تجاوز جنسی است. در زنا از راه اغفال و فریب دادن دختر نابالغ یا از راه ربایش ، تهدید یا ترساندن زن، هرچند موجب تسلیم شدن او گردد نیز حکم فوق جاری است»، ولی چنانچه این حیله و تقلب به شکلی باشد که به عنوان نمونه قربانی با وعده ازدواج، تن به آمیزش جنسی داده باشد و فریب خورده باشد، دیگر در قانون ما تجاوز به جنسی محسوب نمیگردد؛ چراکه فرد به میل خود در رابطه جنسی ایفای نقش کرده است. علاوه بر کیفر اعدام متجاوز مقرر در بند ت ماده 224 قانون مجازات اسلامی1392، قانونگذار در ماده 231 این قانون، پرداخت ارش البکاره و مهرالمثل را نیز به عنوان ضمانت اجرای مدنی تجاوز و راهکاری برای حمایت از زنان قربانی تجاوز جنسی(بزهدیدگان)، پیش بینی کرده است که در موارد زنای به عنف، اگر زن باکره باشد، مرتکب علاوه بر مجازات مقرر به پرداخت ارش البکاره و مهرالمثل نیز محکوم خواهد شد و اگر باکره نباشد، تنها به مجازات و پرداخت مهرالمثل محکوم می شود.
به موجب بند ت تبصره 1 ماده 224 قانون مجازات اسلامی: «زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی که موجب اعدام زانی است».
نظرات کاربران