در کشور ما، واقعهی ازدواج به دو صورت، ازدواج دائم و ازدواج موقت به وقوع میپیوندد. مثل هر توافق دیگری در ازدواج، که باید سندی بین طرفین تنظیم گردد که دال بر وقوع عقد و جزئیات توافقات آنان باشد. به سندی که در رابطه با انعقاد عقد نکاح تنظیم میشود، قبالهی ازدواج میگویند.
قباله ازدواج، اهمیت زیادی دارد؛ چرا که علاوه بر اثبات وقوع عقد نکاح، کلیهی توافقات طرفین در زمان انعقاد نکاح در آن ذکر میگردد. حتی در صورتی که طرفین با مشکلاتی روبرو شوند و خواستار طرح دعاوی خانواده در دادگاه باشند، وجود قبالهی ازدواج، الزامی است و بایستی به عنوان یکی از دلایل و مستندات، ارائه گردد.
قباله ازدواج
قبالهی ازدواج، سند رسمی یا عادی بوده که دال بر وقوع ازدواج، چه دائم و چه موقت، بین زن و مرد است. برخی اوقات به قباله ازدواج، سند ازدواج و یا برگه ازدواج هم میگویند. در قبالهی ازدواج، کلیهی توافقات طرفین، بایستی به طور دقیق ذکر گردد.
شایان ذکر است، در صورتی که قبالهی ازدواج بر طبق نظامنامههای وزارت عدلیه (به این معنا که تنظیم آن بر اساس مقررات در دفاتر ازدواج و طلاق) ثبت شده باشد، سند رسمی بوده، در غیر این صورت سند عادی محسوب میشود.
قباله ازدواج به عنوان یک سند رسمی در تمام محاکم، قابل استناد است و زن و شوهر برای طرح دعوا در رابطه با موضوعاتی نظیر مطالبه مهریه، اخذ شناسنامه برای فرزندان، الزام زوجه به تمکین و این گونه موارد، ملزم به ارائه قباله ازدواج میباشند. اگر قبالهی ازدواج وجود نداشته باشد، اثبات نکاح چه دائم و چه موقت، بسیار سخت و زمان بر است.
مفقود شدن سند ازدواج، باعث میشود که زن و شوهر قادر نباشند در دادگاه، دعاوی خانوادگی نظیر طلاق، مطالبه مهریه و نفقه، تمکین، حضانت فرزند و… را مطرح کنند. از همین رو در صورت گم شدن عقدنامه، باید به دفتر ازدواجی که عقد نکاح در آن به ثبت رسیده، مراجعه و تقاضای صدور رونوشت قباله ازدواج را ارائه کرد.
قباله ازدواج بر خلاف دیگر اسناد مربوط به عقود که در دو یا چند نسخه تنظیم میگردند، فقط در یک نسخه، تنظیم گردیده و تنها یک نمونه از آن را به زن و شوهر تحویل میدهند.
پس از انعقاد نکاح، قباله ازدواج به چه کسی تعلق میگیرد؟
در رابطه با تعلق قباله ازدواج به زوج یا زوجه، هیچ نص قانونی مبنی بر این که قباله ازدواج متعلق به چه کسی است، وجود ندارد؛ اما به طور کلی هر سندی که تنظیم میشود، متعلق به طرفین قرارداد است. ولی عرف جامعهی ایران، قباله ازدواج را متعلق به زوجه و خانوادهی وی میداند.
چرا که در رابطه با اخذ مهریه، وجود سند ازدواج، الزامی است؛ و نیز چنانچه زوج، زندگی مشترک را ترک کند و زوجه باردار باشد، گرفتن شناسنامه برای فرزند مشترک، منوط به ارائهی سند ازدواج است. لازم به ذکر است با وجود اینکه به لحاظ عرفی حق نگهداری قبالهی ازدواج با زوجه است، ولی هیچ گونه منع قانونی در این رابطه وجود ندارد که زوج به دفتر خانهای که سند ازدواج در آن تنظیم گردیده، مراجعه کرده و رونوشتی از قباله ازدواج دریافت کند.
نظرات کاربران